Serveis

Teràpia grupal

Què és?

A la teràpia grupal hi ha un o més terapeutes treballant amb diverses persones alhora. És un mètode utilitzat en addició a la teràpia individual. Generalment, es treballa amb persones que enfronten problemes similars al seu, per crear una dinàmica on es puguin compartir experiències, malestars, patiments, estratègies i altres.

El focus de la teràpia grupal es troba a les interaccions. Encara més, s'enfoca a les interaccions entre pacients. Els participants es converteixen en terapeutes, durant aquestes sessions, tan els guies com els participants actius. A banda de donar l'oportunitat d'ajudar els altres membres del grup, permet descentrar-se temporalment dels propis problemes i establir lligams afectius. El terapeuta només actuarà en el seu rol de moderació.

Hi ha algunes normes fonamentals a la teràpia grupal, que proporcionen un nivell d'estabilitat, compromís i participació essencials per al seu desenvolupament. Aquestes són: • La confidencialitat - tot el que es parla al grup, es queda al grup.
 • El compromís d'assistència - hem d'assistir-hi, tant per un/a mateix/a com pels altres.
 • Respectar el torn de paraula – no volem interrompre. Un cop hagi acabat de parlar la persona, tindrem temps d'intervenir i comentar les nostres opinions.

Per a què serveix?

La teràpia grupal ha demostrat ser de gran utilitat a l'àmbit psicològic. A través seu podem identificar pensaments i patrons negatius que tenim nosaltres mateixos, en veure'ns reflectits en altres persones. Aporta un espai per trencar l'aïllament, per compartir sense por a la crítica o la incomprensió. A partir d’aquí podem adquirir noves perspectives i millorar les nostres habilitats socials, reflexionar sobre nosaltres mateixos i reforçar la nostra autoestima. També, podrem compartir les nostres experiències amb la teràpia psicodèlica, les pors, els dubtes, els consells, etc.

Alguns dels casos en què es recomana la teràpia grupal: • Depressió
 • Ideació suïcida
 • Addicció
 • Dol
 • Síndrome d'estrès posttraumàtic
 • Fòbia social
 • Malalties cròniques
 • Relacions conflictives
 • Dependència emocional

Com seran les sessions?

La teràpia grupal a Clínica Synaptica es realitzarà amb grups reduïts, de unes 3-5 persones. Les sessions d’organitzaran segons l'interès rebut. Si us plau, poseu-vos amb nosaltres si això és una cosa que podria interessar-li.

Un cop rebem sol·licituds de persones amb dificultats similars, establirem un grup i un horari adequat per a tothom. Les sessions seran d’una hora i mitja de duracío, un cop per setmana o una vegada cada dues setmanes. Es requereix un compromís mínim de 2 mesos, ja que això és un requisit per establir vincles socials dins del grup i poder avançar de manera conjunta.

TRE (Tension & Trauma Release Exercise)

Què és?

El TRE® (en anglès Tension & trauma Release Exercise) és una Tècnica per a l’Alliberament de la Tensió, l’estrès i el trauma, és un mètode somàtic que treballa amb el cos, el sistema nerviós i el mecanisme natural de vibració neurogènica. Aquesta tècnica permet completar el cicle que l’estrès inicia i aprendre a retornar a un estat de calma i connexió social, assolint de nou sensació de seguretat. És a partir d’una sèrie d’estiraments que s’activa el mecanisme natural de tremolors neurogènics. Un cop la persona s’estira a terra es pot començar a notar una vibració que s’origina a la zona pelviana i a les cames.

La tècnica del TRE® va ser desenvolupada pel Dr. David Breceli, amb molta experiència en el camp del treball de prevenció i intervenció en trauma, reducció d’estrès, resiliència i recuperació.


Per a què serveix?

La desregulació del sistema nerviós és quelcom que passa a tothom al llarg del dia.

Normalment, el sistema mateix és capaç de regular-se i tornar a un estat de seguretat.

El problema esdevé quan, per diferents motius, el sistema nerviós queda atrapat bé en

un estat d’híper-alerta o en un estat de bloqueig i no sap trobar el camí per tornar a un estat de seguretat, connexió i salut òptim.

Davant d'una situació difícil, el cos i el sistema nerviós reaccionen de la manera que consideren ens ajudarà a sobreviure. En alguns casos, s'activarà el sistema nerviós simpàtic que intentarà lluitar i fugir tant com pugui. Però, en altres casos, el cos es pot

paralitzar involuntàriament com a millor manera per sobreviure, sent aquesta l'activació del sistema parasimpàtic. Quan la situació de dificultat s'ha allargat en el temps, segurament, la persona haurà après a dissociar-se com a una manera de poder sobreviure la situació. La desconnexió del propi cos és quelcom que pot passar a persones que han viscut aquest tipus d'experiències. Els resultats es tradueixen en

l'àmbit físic en quadres inflamatoris i de dolor crònic així com en patrons de tensió. En l'àmbit psicològic es tradueix en inestabilitat emocional, depressió, ansietat, tensió, irritabilitat, problemes del son, etc.


Com seran les sessions?

L’acompanyament que oferim es basa a crear un espai segur i respectuós on les persones tinguin l’oportunitat de descarregar tensions acumulades i canviar patrons

arrelats al cos, processar les experiències viscudes des del cos, integrar-les i assolir un estat de calma i arrelament. Obrint la possibilitat de retrobament amb el propi cosamb un enfocament respectuós amb els seus ritmes. Lluny de voler arribar a cap límit, aquesta tècnica ens ensenya els beneficis d’aprendre a anar a poc a poc, per així, poder reconstruir una relació sana i de reconeixement amb el cos i amb un mateix.

Alhora, la persona també té la oportunitat d’adquirir els coneixements bàsics per poder utilitzar el TRE® com una eina d’auto-regulació. Per tant, l’aprenentatge atorga autonomia a la persona, que descobreix que el seu cos té la capacitat de regenerar-se, regular-se i tornar a un estat de calma, benestar i connexió social.

La medicina integrativa

Què és?

La Medicina Integrativa combina la medicina convencional i les medicines complementàries validades científicament. S'intenta promoure la utilització de mètodes menys invasius, naturals i amb menys toxicitat per a facilitar la salut, fent servir una estratègia que té en compte les necessitats i circumstàncies úniques de cada persona. L'objectiu final és promoure l'habilitat natural del propi cos per a restablir la salut. Es fa especial èmfasi en la promoció de la salut i la prevenció, no solament en el tractament de la malaltia quan aquesta ja està establerta.


Es treballa especialment amb:

 L’alimentació

 Els hàbits de vida

 L’ús de fitoteràpia i/o suplements

 Els aspectes psicològics i emocionals


El pacient esdevé el participant actiu en el seu procés de recuperació i se li proporciona tota la informació necessària perquè pugui convertir-se en el cuidador principal de la seva salut des del seu propi coneixement.

Aquesta disciplina reconeix la medicina basada en l'evidència així com l'obertura a

nous paradigmes i innovacions científiques, conservant sempre una visió crítica necessària. S'estableixen acords entre els pacients i els metges per a traçar el full de ruta més adequat en el procés de sanació.

En la pràctica de la medicina integrativa entenem que els símptomes físics de la malaltia són habitualment la culminació d'anys d'una mala relació amb el propi cos,

d'estrès, patiment i una pèrdua de la mateixa capacitat d'autoregulació. Sovint, les vivències i emocions que durant anys no han trobat el camí per expressar-se i sortir estan en la base dels malestars que patim.Medicina integrativa en el context de la teràpia psicodèlica

La salut física i les comorbiditats mèdiques cròniques se subestimen i sovint es passen per alt en l'abordatge psiquiàtric i psicològic habitual. Una mirada sistèmica i àmplia de la salut mental pot permetre identificar patologies orgàniques que poden estar jugant un paper rellevant en l'aparició de símptomes i així trobar noves dianes terapèutiques que contribueixin a la millora de la salut global.

Alguns dels aspectes que sovint presenten comorbiditat amb els trastorns psicològics o psiquiàtrics i que poden influir de manera molt significativa en la presència de malestaremocional són:

 Les malalties digestives o intestinals com el restrenyiment, la diarrea, els gasos,

el reflux o el colon irritable.

 Els problemes endocrins o hormonals com la patologia de tiroides.

 Trastorns autoimmunitaris o patologies que afectin el funcionament del

sistema immune com les infeccions.

 Malalties metabòliques com l'obesitat, la diabetis o problemes amb la

detoxificació hepàtica.


Com seran les sessions?

En el context de la psicoteràpia assistida amb psicodèlics, revisem els aspectes més

relacionats amb els hàbits i les patologies de base que poden estar jugant un paper en

l'aparició del malestar psicològic:

Escoltant-te: A través d'una entrevista clínica exhaustiva busquem l'origen del teu

problema i quins desequilibris físics o emocionals pots estar patint.

Demanant proves: Si és necessari, una analítica de sang, proves intestinals o altres

anàlisis ens poden ajudar a perfilar la teva problemàtica.

Tractament personalitzat: Entenent la casuística singular del teu cas i el teu moment vital t'oferim un tractament i un seguiment personalitzat.

Equip multidisciplinari: Revisem els casos amb l'equip de professionals de la clínica per a trobar les millors intervencions en cada cas particular.

Psicoeducació

Què és?

La psicoeducació pretén acompanyar, educar i informar a una persona que pateix un trastorn psicològic. S'utilitzen dades sorgides de l'evidència científica actual, combinades amb l'experiència i els coneixements del terapeuta per aprofundir en les

diferències individuals que es poden trobar entre persones, a més d'abordar el tema d'una manera totalment personalitzada.

És una eina que se sol enfocar des de múltiples perspectives. D'una banda, crea consciència de la malaltia o dificultat, de les possibles causes i desencadenants, les seves bases biològiques i, els mites i l'estigma que l'envolten. Es preten així iniciar un

procés de normalització, entendre que no estem en solitud en el patiment i col·locar les nostres experiències en un marc social i cultural, creant una comprensió de com interactuar millor amb el món que ens envolta.


Per a què serveix?

Actualment, tenim al nostre abast múltiples fonts d'informació sobre les diferents malalties, trastorns i dificultats a què ens enfrontem. Llibres, blocs, fòrums, pòdcasts, vídeos de Youtube i un llarg etcètera. La quantitat 'informació disponible pot ser aclaparadora. D'una banda, hi ha textos massa científics, d'altres massa superficials i, sovint la informació no sempre pot ser verídica o actualitzada. Per això, és summament difícil arribar a una comprensió adequada dels nostres problemes pel nostre compte, cosa que pot crear incertesa, ansietats i por. És per això, que oferim

sessions de psicoeducació.

La psicoeducació és molt útil per formar una imatge completa del que l’està afectant i ajudar-lo al seu dia a dia. Aquesta comprensió aporta una certa estabilitat i permet desenvolupar noves estratègies d'afrontació. Durant les sessions podrem resoldre qualsevol dubte o por que no hagi pogut preguntar fins ara. Intentarem reforçar així el seu sentiment d'autoeficàcia i control, cosa que alhora pot fomentar un augment en

l'autoestima essencial per al procés terapèutic.

Tindrà l'oportunitat de parlar del que li passa específicament, si així ho desitja. Això és molt recomanable, ja que podrem situar aquests moments dins un marc tan teòric com a experiencial.

Estudis previs han mostrat que la psicoeducació pot reduir l'ansietat i incrementar la motivació i l'interès per la teràpia. Un dels factors més associats a les recaigudes és la manca d'adherència al tractament. Per això, parlarem també del procés terapèutic i trobarem un sentit al tractament. Establirem un control d'exigències i expectatives, tant per a un/a mateix com per als altres. L'objectiu és millorar la vostra qualitat de

vida.

Com seran les sessions?

Les sessions les podrem oferir de forma grupal o individual. A les sessions individuals, convidem que considerin portar alguna amistat o familiar. Això els pot ajudar a comprendre millor els seus problemes, ja que la manca de comprensió de persones properes sol ser un estressant addicional.

+ info

Cookie Policy

Utilitzem cookies per tal de personalitzar el contingut